Pages

2014. december 27.

Könyv és sorozat ajánló

Diana Gabaldon – Outlander – Az idegen.




Ez az ajánló becsapós lehet, ezt az elején bevallom :) Ugyanis a könyvben maga a fenekelés leírása kimaradt, a sorozat aktuális részét pedig csak 2015 áprilisában fogják bemutatni, és az interneten mindenki azt találgatja, hogy mi lesz a fenekelős résszel... Vagyis nem lehet tudni, hogy csak utalnak rá, vagy meg is mutatják... Én ezen a téren eléggé pesszimista vagyok, bár a könyvben az erotikus (szex) jelenetek is eléggé elnagyoltak, a sorozatban viszont nem olyan rosszak :) A többség erősen támadja a fenekelős részt, és még a legnagyobb rajongók is kritizálják ezt a fejezetet - miközben egy másik csoport a Szürke ötven árnyalatához hasonlítja, ami azért eléggé nagy hülyeség :) (Semmi köze nincs a D/s-hez...)

A könyv története eleve érdekes. Ugyanis 1991-ben adták ki először, amikor nem aratott túl nagy sikert - viszont 2010-ben 5. helyezést ért el a romantikus regények között... Mondjuk az tény, hogy az 1990-es évek történelmi romantikus regényeihez nem hasonlatható. Bevallom, hogy én a rajongója lettem - annak ellenére, hogy a fenekelés talán csalódás a könyvben :)


1945-öt írunk. A történet szerint a második világháború után járunk, valahol a Skót-felföldön. Egy fiatal házaspár a második nászútját tölti, mert az elsőbe közbeszólt a háború. A férfi történész, a nő a háborút megjárt ápolónő. Lelkesen fedezik fel a környéket, ismerkednek a helyi történelemmel, az asszony pedig a gyógynövényekkel, mert érdekli nagyon a természetes gyógyítás. Az egyik magányos gyógynövénygyűjtő útján Claire véletlenül belelép egy kövekkel kirakott körbe, elájul és mire felébred, minden megváltozik. Furcsa öltözetű férfiak harcolnak körülötte, a férje hasonmásával találkozik, megtámadják, majd végül egy skót csapat menti meg? rabolja el? - ez az akkori viszonyok között nem teljesen elkülöníthető:). Lassan kiderül, hogy a kör révén 1743-ba kerül vissza, a háborúktól, portyázó klánoktól sújtott, intrikákban és életveszélyben bővelkedő Skót-felföldre, “sassenach”-ként, azaz idegenként és mint ilyen, gyanús mindenkinek...

A történet elsőre nagyon hasonlít Kario Dan (Neubauer Erzsébet) Múlt-varázs című könyvéhez, de egy teljesen más szint. Gabaldon nagyon részletesen mesél el egy történetet, a könyv több mint 900 oldal, és nem mondható, hogy pörgő a cselekmény, és minden oldalon újabb akció kezdődik. Viszont nagyon pontos, és tényleg részletesen írja le ezt a kort. A szépségével, a teljes brutalitásával - tényleg filmre született.

A fenekelés nélkül is csak ajánlani lehet. Aki nem szeret olvasni, ott a sorozat - az AXN White csatornán elég gyakran ismétlik az első 8 részt. A lányoknak biztosan elnyeri a tetszését a Jamie-t alakító Sam Heughan...


A könyv ezen a címen elérhető: Outlander

A fenekelős rész a 22. fejezetben van. Szerintem érdemes elolvasni a teljes regényt, de akit csak ez érdekel, akkor ugorjon a 384. oldalra :) Az előzménye röviden: Claire-t a skótok angol kémnek gondolják - az angolok pedig skót szimpatizánsnak. Az angolok meg akarják kínozni, a skótok úgy akarják megmenteni, hogy férjhez kell mennie Jamie-hez, miáltal ő is skót lesz, így elméletileg nem zaklathatják. Viszont nem engedelmeskedik, ezért veszélybe sodorja magát, a férje az élete kockáztatásával tudja csak megmenteni... (Aki nem olvassa végig, annak is érdemes az előző fejezettel kezdeni.)

A sorozat is letölthető több helyről, ha valakinek nincs AXN csatornája. (Ha valaki akarja, akkor az eddig részeket én is fel tudom másolni valahova....). 

És érdekelne, hogy kinek mi a véleménye... Jogosan fenekelte el Jamie Claire-t? Vagy ez már erőszak? Abban a korban még belefért?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése