Pages

2012. június 22.

A devoni Mrs. M.T. levele



/Megjelent a JANUS magazin 5. évf. 4. számában/
  
Itt Devonban is olvassák a kitűnő Janus magazint, bár nem tudom, hányan. Tény azonban, hogy vidéken, ahol több mint két évtizede élek, az emberek korántsem olyan buták és bárdolatlanok, mint ahogy sokan hiszik.
Átnézegetve a korábbi számaikat emlékezetembe idéződtek gyermekkorom hónapjai, amikor egy szétbombázott házban csavarogtam egy csapat kamasz fiúval 1944-ben. Anyám elmondta a fiatalkorúak bíróságán, hogy miután apám elhagyott minket, otthon nem lehet velem bírni. Úgy látták, erkölcseim veszélyeztettek, és bedugtak egy javítóintézetbe.
Észak felé utaztunk vonattal, majd hosszú gyaloglás után megérkeztünk egy hatalmas, baljóslatú épülethez, amelyet magas téglafal vett körül, a fal tetején éles üvegcserepekkel. Egy durva modorú nőszemély fogadott minket. Levetkőztem, megmosakodtam mosószappannal, a hajamat rövidre vágták, és megkaptam az egyenruhát: vastag fekete cipő, térdig érő vastag szürke zokni, vastag szürke pulóver, combközépig érő, nagyon vékony tengerészkék ingecske és egy kellemetlen tapintású, vékonyka, a bőrre feszülő, hasonló színű pamutbugyi. Megérkeztem.
Senki sem oktatott ki semmire, és az első nap folyton letoltak a lassúságomért. Másnap egy lány kicsúfolta londoni kiejtésemet, ezért képen törültem. Verekedésért mindkettőnket a részlegfőnök elé rángattak. Semmi kikérdezés, a nevünk se volt érdekes, mentegetőzésre senki sem figyelt; a szoknyámat felhúzták, a bugyimat le, rákényszerítettek egy asztalra, hogy megkapjam a magam hat ütését a popsimra meg a lábam szárára egy vékony, hosszú, barna vesszővel. Utána ilyen pucéron, a fejemen összekulcsolt kézzel kellett végignézzem, hogyan kap ki Liz, a másik lány. Aztán felöltöztünk, és jelentkeztünk a konyhán, a nap további részében serpenyőket kellett mosogatnunk hideg vízben. Liz ma, harminc év után is a legjobb barátnőm.
Ronda, nagy, hideg intézmény volt ez, ahol minden egyes tanárnak megvolt a maga fenyítési módszere. Az angoltanárnő Glasgow-ból jött, ő kétszer hasított skót szíjat, a tawse-t használta. Minden rendetlenkedés azt jelentette, hogy óra után az osztályban kellett maradni, fellebbentett szoknyával keresztbe feküdni az asztalon, és mindkét comb kapott három-három, a lábat körülfogó csípős ütést. Ezután a fejtetőn összefogott kézzel kellett a falnak fordulva állni csöngetésig, vagyis nem volt számunkra szünet, óra közben sajgott a combunk, és a mellékhelyiségbe sem lehetett kimenni, hogy kibőgjük magunkat - angoltanárnőnk értette a dolgát.
A háztartás-tanárnőnek egy hatalmas fakanala volt, azzal adott hat-hat ütést mindkét popófélre, mialatt az összes lány nézhette az asztalon, letolt bugyival fekvő vétkest. Nem sok lány kereste az ilyen alkalmat magának egynél többször. A kertápolás-tanárnőnek bambuszbotja volt, és ha a gyomlálás nem volt elég szakszerű, meg gyors, akkor előtte, meg a többiek előtt kellett tovább csinálni, miközben a bottal verte a vétkes fenekét.
Mindegyik tanárnőnek volt kampós végű, vékony pálcája, azzal a kezünket és a lábunk szárát ütötték. Ilyen verést lehetett kapni beszélgetésért, késésért, nevetésért, egyszóval szinte mindenért.
A gondnoknőnek kosárfonó nádból volt a fenyítőeszköze, és egy szennyeskosár felett adott egy tucatot az előrehajló lány pucér seggére. Azután a gondnoknő alaposan megigazgatta a szoknya berakását, a bugyit azonban végig a térde alatt kellett tartsa a lány, mert igazából azt vizsgálta a nő, milyen nyomot hagyott a fonott vessző a popsin. A kézimunka-tanárnőnek volt egy embertelenül nagy kötőtűje, még sose láttam olyat. Vagy a kéz bütykeit verte vele véresre, vagy sorba kellett előtte ülnünk, rövid szoknyában, tarkóra tett kézzel, és a meztelen combjainkat ütögette sorban.
Mindebből látható, hogy akkoriban a háború után a büntetések kemények voltak, annak is szánták őket, és ezért igyekeztünk kifogástalanul viselkedni, hogy elkerüljük őket. A legfájdalmasabb verések nyilvánosak s ezért nagyon megszégyenítőek is voltak, s ezt azért csinálták, hogy a kisebb lánykák is okuljanak a példán. Az iskola egy része valaha börtön volt, ahol sűrűn csattoghatott a kilencfarkú macska és a nyírfavirgács. Igazgatónőnk ebben a részben lakott, ha ő fenyített ebben a körletben, az olyan volt, mintha a leghagyományosabb megkorbácsolásra ítéltek volna. Úgy büntetett, hogy le kellett egészen vetkőzni, és egy órát állni így az ajtaja előtt, fejen a kéz, lábak szétterpesztve, és mindenki tudta, aki arra járt, miről van szó. Büntetés után napokig barna vagy vörös szoknyát kellett viselni, gyakran bugyi nélkül, és senki sem szólhatott a vétkeshez egy szót sem. Furcsa, de a seggünket keményen hasogató pálca sem fájt annyira, mint ez a kiközösítés.
Úgy emlékszem, minden tanár kipróbálta rajtam előbb-utóbb a maga specialitását. Egyébként nagyjából úgy tanultunk, mint egy normál általános lányiskolában, csak éppen nem voltak szüneteink. Az igazságtalannak vélt fenyítés ellen panaszt lehetett emelni, de csak a büntetés elszenvedése után.
A kisebb lányokat a felügyelőnők kézzel verték meg, letolt bugyival, térdükre fektetve. Harminchatot is rásóztak egy-egy félgömbre, és a tíz-tizenkét éves lányka kisírt szemmel, vörös, dagadt popóval járhatott napokig. Ilyenkor a popsijuk bőre annyira érzékeny volt, hogy nem is tudták a pamutbugyit ráhúzni. Egyébként nekik is jó darabig kellett a falnál állni fejükre tett kézzel, és ha leengedték a kezüket, akkor még egy adag verést kaptak. Amikor kicsit nagyobb volt a lány, akkor szokás szerint egy fanyelű hajkefe (borzasztó eszköz) hátával kapott két tucatot a segge mindkét felére. Ennek a nyoma már szinte fekete volt, és legalább egy hétig nagyon fájt így a pad kemény fáján ülni.
Volt egy tornatanárnőnk, aki az ugróbakot használta deresnek, és aztán az épp megfenyített lánnyal végeztette el a többiek előtt a gyakorlatokat, hogy mindenki lássa a combja felső részén az ütések nyomát. Sírni persze itt is tilos volt.
Nem volt elzárkózási lehetőség ebben az intézetben, még a WC-ajtót se zárhattuk magunkra. Naponta kétszer meztelenül beleállítottak egy pléhkádba, hogy mosakodjunk. Nesztelen alvigyázók lesték, nem beszélgetünk-e a hálóteremben vagy a folyosón, és ha elkaptak, jött a büntetés. Piszkos kéz, köröm, térd, cipő, vasalatlan szoknya, zsebkendő elfelejtése mind büntetést vont maga után, mert jelenteni kellett. Az ügyeletes tanárnő egy fülessel, különmunkával, vagy mindkettővel "méltányolta", három jelentés pedig főfelügyelői verést vont maga után. Senki sem visíthatott jobban, mint ezek a pucér seggű csajok a maguk tizenkettőtől tizennyolcig terjedő adagjuk kiosztásánál, mikor csípős, vékony nyírfavesszővel kaptak. De senki se hallotta a bőgést, vastag falak, tölgyfa ajtók mögött zajlott a verés, és különben se jártak látogatók a folyosókon, mint manapság az iskolákban és a nevelőotthonokban. Nem volt szülői látogatás, se újságíró, se ellenőr, nem volt kinek panaszkodni - lehetett dörzsölni a fájó csíkokat, fel lehetett tűrni a hálóinget, kicsit szipogni, aztán alvás. Voltak ugyan amolyan ellenőrfélék, savanyú pofájú banyák, de nem nagyon jutott közelükbe az emberlánya, és látszott rajtuk, hogy úgy gondolják, túl jó dolgunk van itt nekünk.
Szerencsémre innen szakközépiskolába, a Technical Schoolba kerültem tizenöt éves koromban... Itt is volt azonban többször konfliktusom a kémiatanárral, aki hosszú gumicsővel verte áldozatait... Először megijedtem tőle, s ahogy mondta, rögtön lerántottam a bugyit és bedőltem a veréshez. Akkor csak kettőt csapott a fenekemre. Két hónappal később azonban megharagudott rám, becipelt egy kis terembe, és rámparancsolt, hogy vetkőzzek. Ezt megtagadtam, erre dühös lett, és hat igen keményet kaptam a gumicsővel...
Azt tanácsolom az e sorokat olvasó szülőknek, hogy legyenek szigorúak gyerekeikkel. Ha a lányok rosszak, szemtelenek vagy szófogadatlanok, négyszemközt csupaszítsák le a feneküket, és keményen verjék el őket. Igenis keményen, mert kilenc-tíz ütés alatt semmi értelme a fenekelésnek. A fa kefe, a nadrágszíj, a pálca hamar feledésbe merül, ha visszakerül helyére a bugyi, egészen a következő verésig. De akárhogy is fenyítik őket - szeretettel tegyék. A lágyszívű szülő semmit sem segít a gyereknek. A gyerek azonban szereti a fegyelmet, jó neki, ha tudja, meddig mehet el, és a lányoknak is jó az, ha tudják, le kell tolniuk a bugyijukat, ha túl messzire merészkednek - le bizony, épp olyan mélyre, bokáig, ahogy nekem kellett hajdanán az intézetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése