Pages

2011. augusztus 9.

Pruglen 4

4. rész

A következő hét nagyon gyorsan eltelt. Zola minden lehetőséget megragadott és minden nap mesélt a Pruglenről a barátnőjének. Részletesen elmondta a szabályokat, mire kell odafigyelnie, és próbálta minél jobban felkészíteni. Magában, belül még mindig aggódott, hogyan fog elsülni a dolog, de ahogyan közeledett az indulás, egyre inkább a saját popsija kezdte izgatni.

Már fél éve nem volt otthon, ami azt is jelentette, hogy 6 hónap bejegyzései gyűltek össze a bejegyzések a füzetébe. Persze alapvetően jól viselkedett, de azért ilyen hosszú idő alatt óhatatlanul is előfordulnak hibák. Seli persze örülni fog neki, hogy újra látja, de azért felkészülhet 1-2 hason alvásra....

Hosszan gondolkozott Belindáról és végül azt javasolta neki, hogy válassza a bátyját, Mile-t, a felügyelőjének. Az egyik este videotelefonon beszélt a szüleivel, és elmondta, hogy magával viszi a barátnőjét is. A szülei először tiltakoztak és csak akkor nyugodtak meg egy kicsit, amikor Mile felajánlotta, hogy vigyáz a földi lányra. A bátyja 25 éves volt, és nagyon rendes. Persze Zola elfogult volt vele szemben, mivel nagyon szerette és nagyon közel álltak egymáshoz, de meg volt győződve arról, hogy Mile a lehetőséghez mérten elnéző lesz a barátnőjével.

Az út a Pruglenre 10 napig tartott. Belinda 2 első osztályú jeggyel lepte meg, így a legnagyobb kényelemben utaztak és gyorsan telt az idő. 4 nap után megérkeztek egy kis üdülőtelepre, ahol szinte mindenki leszállt, a két lányok kívül csak egy házaspár és egy férfi maradt a hajón.

- Mondtam, hogy a Prugleniek nem nagyon utaznak és hozzánk sem jön gyakran látogató - mondta Zola, látva barátnője kérdő tekintetét. - Nekem is tucatnyi engedélyt kellett beszereznem, míg sikerült elintézni, hogy más bolygón tanulhassak.

- Mit fognak szólna hozzám, ha megtudják, hogy nem Prugleni vagyok? - kérdezte Belinda aggódva.

- HAAA? - nevetett fel Zola. - Bocs, de az első pillantásra mindenki tudni fogja, hogy idegen vagy. Nálunk, a Pruglenen nincsenek ilyen lányok, mint te.

- Mint én? Miért, milyen vagyok?

- Elsősorban szőke - Zola nem tudta abbahagyni a kuncogását. - Nálunk minden lány fekete vagy esetleg barna hajú. Másrészt magas vagy... mennyi is? 185? Én nem láttam 170-nél magasabb nőt a bolygónkon. Amint meglát valaki, rögtön tudni fogja, hogy nem a Pruglenen születtél. Ami nem is baj, hiszen így talán egy kicsit elnézőbbek lesznek a hibáiddal szemben.

Az utazásuk utolsó estéjén megismerkedtek a többi Prugleni utassal is. Ők nem az első osztályon utaztak, így korábban nem nagyon találkoztak, de az utolsó vacsorára a hajó kapitánya minden utast meghívott magához. A két prugleni férfi eléggé visszafogottan viselkedett és az evés befejezése után azonnal távoztak, de Nika elkísérte őket a szobájukba és a 2 prugleni lány vidáman társalogni kezdett.

Zola bemutatta Belindát és elmondott mindent Nikának, majd pletykálni kezdtek az otthoni dolgokról.

- Mennyi ideig voltál távol? - kérdezte Nika.

- Már fél éve - felelte Belinda.

- Az jó hosszú idő... Akkor neked sokkal kényelmetlenebb lesz az első estéd és éjszakád, mint nekem.

A két lány kuncogott, mintha valamilyen vicceset mondtak volna.

- Miért lesz kényelmetlen az első estéd? - kérdezte Belinda értetlenül. - Azt értem, hogy Zola felügyelője számon fogja kérni az elmúlt 6 hónap dolgait, de azt nem, hogy ez hogyan érint téged... Csak nem arra célzol, hogy nem a férjed a felügyelőd?

A kér prugleni lány megértően pillantott össze, majd Zola biccentett, hogy az idősebb nő válaszoljon.

- Természetesen a férjem a pieterem, de a Pruglenen kívül nem oszthatja ki az esetleges büntetéseket. Máshol nem értenék meg a dolgot és csak problémát okozna, ha valaki meglátná vagy esetleg meghallaná.

- Értem - mondta Belinda. - És megkérdezhetem, hogy miket rosszalkodtál?

- Ez eléggé indiszkrét kérdés nálunk - komolyodott el Nika. - Nem nagyon szoktunk beszélgetni a másik büntetéseiről. De megértem, hogy kíváncsi vagy. Nos, nézzük csak.

A nő elővett egy vékony, nagyjából 20 centis lapocskát.

- Láttál már ilyet? - kérdezte Belindától. - Ez a folleto. Ebben van minden információ egy prugleni nőről.

A mutatóujjával megérintette a lapocskát, amire az bekapcsolódott és megjelent a nő fényképe, valamint pár információ.

- A folletót csak a nő tudja kinyitni, az ujjlenyomatommal azonosít, hogy én vagyok az - magyarázta a nő. - Rajtam kívül a férjem tudja még bekapcsolni, senki más. Így pl. nem tudnék ártani Zolának, nem tudnék beírni a füzetébe a tudta nélkül. De egy pasi sem tud beleírni csak úgy, ha előtte nem kinyitva adjuk át neki.

Megnyomott egy ikont a lapon, aminek a hatására megjelent egy táblázat.

- Le lehet kérni az eddig összes bejegyzésemet és természetesen azt is, hogy milyen büntetést kaptam értük - folytatta Nika. - És persze meg lehet jeleníteni azokat a sorokat, amelyek még nyitottak, vagyis amelyekért még ezt követően fogok kapni a popsimra.

Átnyújtotta a lapot Belindának.

- Ahogy látod, ma este 4 esetet fogunk megbeszélni a férjemmel. Sajnos nekem rossz szokásom, hogy ha meglátok egy új cipőt, akkor nem tudok neki ellenállni - kuncogott fel Nika. - A négyből három tétel ilyen, vagyis túlzott pénzköltés. Ha megérinted mondjuk a legfelső sort, akkor részletesen megjelenik, hogy 6000 egységet költöttem egy cipőre, ami egyrészt nálunk 2000-be kerül, másrészt pedig már 5 hasonló cipőm van.

- Látom, hogy elismerted a rosszalkodásodat - mutatott Belinda a lapocskára.

- Igen, természetesen elismertem, hiszen tényleg nem kellett volna megvennem - mondta nevetve Nika. - De szerintem a fenekeléssel együtt is megérte, hogy megvettem.

- És nagyon ki fogsz kapni ezért?

- Mivel ez rendszeres hibám, így az átlagosnál jobban. Nem tudom pontosan, mi fog történni, mivel a pasik előre nem nagyon szokták elmondani, de számítok egy alapos hajkefés porolásra, és talán egy féltucat nádpálcára. Persze nem ezért az egy vásárlásért, hanem az összesért egyben.

- Szegény - sajnálkozott Belinda.

- Annyira nem kell sajnálnod - mondta mosolyogva Nika. - A férjem eléggé elnéző szokott lenni, és annyit igazán megértek a cipők. Ráadásul a fenekelés után isteni percekben lesz részem, a férjemet mindig felizgatja a büntetésem:)

- De erről szintén nem szoktunk beszélni - mondta Zola, szintén mosolyogva.

- Igen - felelte Nika. - De most már ideje mennem, ha nem akarom még egy bejegyzéssel gyarapítani a listámat.



A lányok másnap délelőtt leszálltak a Pruglenre. Belinda csodálkozva nézte az egészen apró épületet, ahova kiléptek az űrkompból. Össze sem lehetett hasonlítani a földi kikötővel, ahol a nap minden percében tízezrek nyüzsögtek izgatottan, az utazásra várva. Itt az öt utason kívül csak 2 hivatalos személy volt az épületben, rajtuk kívül senki.

Ők maradtak a végére, így Nikáék már eltűntek, mire az adminisztrációs pulthoz léptek.

- Szia Belinda - szólította meg az egyik férfi a pult mögül. - Rég láttalak.

- Igen, már nagyon hiányzott az otthon - mondta Belinda mosolyogva, és átnyújtotta a folletóját a férfinek.

- Téged mindenki ismer? - kérdezte suttogva Belinda, miközben az ügyintéző eltűnt egy pillanatra.

- Annyira azért nem kicsi a Pruglen - felelte nevetve Belinda. - Tabi az osztálytársam volt, onnan ismer. Bár az is igaz, hogy nem túl nehéz számon tartani, hogy ki hagyja el a bolygót.

A férfi közben visszajött és átnyújtotta Zolának a füzetét.

- És te vagy Belinda, ha jól gondolom.

- Igen, Belinda White - felelte a lány, átnyújtva a személyi azonosítóját.

- A Pruglenen mindenkinek csak egy neve van - mondta a férfi -, így neked is döntened kell, hogy melyiket akarod használni itt: Belinda vagy White?

- A Belinda megfelelő lesz.

- Rendben - bólintott az ügyintéző, valamit beütve egy gépbe. - Zola szülei elintézek minden hivatalos dolgot, Mile pedig kitöltötte a follettódat.

Elővett egy kis készüléket, és letette a lányok elé az asztalra.

- Tedd a mutatóujjadat a gépre - mondta Belindának. - Egy pici szúrást fogsz érezni, de nem fog fájni. A gép leveszi az ujjlenyomatodat és közben a DNS mintádat is rögzíti. És ha szépen mosolyogsz, akkor a fényképed is elkészül egy pillanat alatt.

Belindának még gondolkoznia sem volt ideje, már mindennel végeztek. Megkapta a maga kis lapocskáját, amit ki kellett próbálnia, hogy bekapcsol-e az érintésére. Amikor minden működött, az ügyintéző kedvesen rámosolyodott és kellemes tartózkodást kívánt a Pruglenen.

4 megjegyzés:

  1. Mivel a történet középpontjában a fenekelés áll, ezért megpróbálok csak annyit mesélni a kor sajátosságairól, amennyi feltétlenül szükséges a megértéshez.

    Ilyen pl. a folleto, a "füzet" leírása, ami természetesen nem egy papír lap, hanem egy elektronikus eszköz, hasonló, mint egy mostani tablet, csak sokkal vékonyabb, és kb. mobiltelefon nagyságú.

    De még ezt sem írhattam le teljesen részletesen, mivel akkor még hosszabbra nyúlt volna a felvezetés, és még unalmasabb lett volna egy-két embernek:) Természetesen később, amikor szóba kerül, mondjuk egy rosszalkodás beírása, akkor szerepelni fog, hogy ezt egy holografikus billentyűzet segítségével lehet megtenni.

    A Pruglenról magáról, mint a bolygóról és a társadalomról órákig lehetne mesélni, kezdve a közlekedéstől, az étkezésen át, a mindennapi élet minden részletéig. Ezeket is megpróbálom minimális szinten tartani. Remélem érthető lesz, hogy pl. a városon belüli közlekedést megoldó mozgó járda figyelmetlen használata még ebben a korban is veszélyes tud lenni és nem kell majd részletesen leírnom, hogyan is működik és tulajdonképpen milyen veszélyeket rejt.

    Persze ha valakit érdekelnek a részletek, akkor itt, a megjegyzések részen kérdezhet nyugodtan:)

    VálaszTörlés
  2. Mi van ha a lány elhagyja a folettóját?:O

    VálaszTörlés
  3. A folleto egy elektronikus eszköz. Van benne pl. helyzetjelző, vagyis meg tudják találni. De van benne pl. üzenetküldő szolgáltatás, ha a felügyelő beállítja, akkor egyből kap értesítést minden beírásról. Vagy beállíthat olyat, hogy ha X napja van függő tétel (vagyis amiért nem lett kiosztva a bünti), akkor küldjön értesítést.

    És persze fordítva is működik a dolog, vagyis a felügyelő is üzenhet, hogy látni akarja a lányt.

    Sőt, olyanra is van lehetőség, hogy a felügyelője és a hivatalos szervek, rendőrség, távolról is bejegyzést küldjön. Pl. ha a városi kamerák felveszik a lányt, amint megszeg valamilyen szabályt, akkor nem kell bemennie a rendőrségre vagy a bíróságra, hanem csak kiküldik a bejegyzést a folletójára.

    VálaszTörlés
  4. semmit nem tud megúszni :)

    VálaszTörlés