Pages

2007. február 22.

A badeni őrgróf háreme

Ráth-Végh István: Hatalom és pénz

/A badeni őrgróf háreme/


Károly Vilmos idejében (1709-1738) a badeni őrgrófság felért holmi kisebb hercegséggel. Évi jövedelme 400 000 forint körül járt, ezt Károly Vilmos elköltötte az utolsó garasig, sőt azon túl is.

Ha kora reggel nyitunk be hozzá, éppen öltözködés közben találjuk, mialatt főkomornyikja a bibliából olvas fel egy fejezetet. Az esti órákban saját külön prédikátora elégíti ki ájtatossági igényeit úrvacsora osztásával és kegyes társalgással.

Vacsora után a prédikátor elköszön, s egy egészen más természetű jelenet következik.

Az ájtatatos férfiúnak ugyanis volt egy sajátságos egyéni alkotása: a kerti leánykák (Gartenmagdlein) intézménye.

Százhatvan csinos leányból egy valóságos női testőrgárdát szervezett. Huszárruhában járatta őket, s nyolcasával teljesítettek körülötte szolgálatot, amikor asztalnál ült, kilovagolt vagy kikocsizott. Karlsruhéban (szintén az ő alapítása) ma is látható a kastély parkjában egy magas, nyolcszögletű torony, ez volt a gárda kaszárnyája, külön cellával mindegyik leány részére. A huszárnadrág persze csak jelmez volt, a lányokat egyáltalán nem fogták katonai gyakorlatokra - ellenkezőleg: zene, tánc és ének voltak a kötelező tantárgyak. Vitték is annyira, hogy saját zenekart alakítottak s a kastély színházában baletteket és operetteket adogattak elő.

S most lássuk az úrvacsora és a rendes vacsora utáni jelenetet.

A terem egyszerre megtelik kerti lányokkal. Hetvennyolcnak kell jelentkeznie; a kiválasztás elvei nem maradtak ránk. Az őrgrófnak ezüsttálcán egy hetvennyolc lapot tartalmazó tarokkkártya-csomagot kézbesítenek, ezt megkeveri és kiosztja a lányok között. Akit az a szerencse ér, hogy a pagátot húzza, ott maradhat éjjeli szolgálatra.

Általában valamennyi kertilányra állandó készenlét volt kötelező. Az őrgróf szobáiból csőben zsinórok vezettek a toronyba, s onnan külön-külön mindegyik lány szobájába. Ha valamelyiket akármilyen célból magához akarta rendelni, megrántotta az illető nevére szóló zsinórt, a csengő annak a szobájában megszólalt, s a fegyelemhez szoktatott lány percek alatt ott termett és jelentkezett kihallgatásra.

Vagy egyébre.

Említettem a fegyelmet. Ha az őrgróf nem gyakorlatoztatta is a gárdáját, szigorú fegyelmet tartott, s ha valamelyik vétett a szabályok ellen, saját kezűleg porolta ki a huszárnadrágját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése