Pages

2006. október 31.

Mária-napi búcsú Csepelen

Találtam két érdekes részletet a Mária-napi búcsúval kapcsolatban.

A tornacsarnokban már javában megy a Kincses Színház mûsora. Sáfár József operatõr a Csepp TV számára készíti a felvételeket. Amikor egy szusszanatnyi szünetet tart, a Mária-napról beszélgetünk.

- A Mária-nap hagyományos, mégis egészen más, mint fiatalkoromban. Akkoriban a csepeli piacon zajlott, és egynapos volt, akkor még szokás volt nagy fakanállal azoknak a kislányoknak a farára ráverni, akik tetszettek. Különös módja volt ez az udvarlásnak, de ez volt a divat. Emlékszem, egyik társam túl nagyot ütött a fakanállal szerelmének fenekére, mire a lány anyja visszakézből akkora pofont adott a havernak, hogy szerencsétlen azt sem tudta, fiú vagy lány. Persze, a kislány nem sértődött meg, mert tudta, hogy a fenekére verés a szeretetnek különleges kifejezése. Hej, azok a régi szép idők!

http://www.csepel.hu/csepelujsag/pdf/2004/cs16.pdf


– Mint tősgyökeres csepeli – veszi át a szót dr. Avarkeszi Dezsőné, a Kossuth technikum magyartanára – hiszen egyéves korom óta élek Csepelen, emlékszem a régi csepeli búcsúk jó hangulatára, amikor bizony nagyon védeni kellett hátsónkat, hiszen a fiúk rendszeresen elfenekelték fakanállal a lányokat. Az elfenekelést nem sajnálom, de azt igen, hogy az akkori búcsúk hangulata már soha nem jön vissza.

http://www.csepel.hu/csepelujsag/pdf/2003/cs16.pdf


Hej, azok a régi szép idők! Az ilyen szép hagyományokat kellene megfelelő módon ápolni
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése