Pages

2011. augusztus 1.

Pruglen 2


2. rész

Belinda és Zola másnap délután, az órák után, az egyetem parkjában ültek egy padon. Mind a ketten letudták az utolsó vizsgájukat, és már csak pár napjuk maradt a tanévből.

- Hogy sikerült a vizsgád - kérdezte Zola.

- Ismersz - mosolyodott el Belinda. - Apuék meg is ölnének, ha nem lennék szín ötös. Szerintem maguk előtt már látják, ahogyan én leszek a Bolygóközi Szövetség elnöke.

- Én rád szavaznék.

- Számítok is rád - nevetett fel a földi lány. - Figyelj csak, a te felügyelőd ki?

- A pieterem? - lepődött meg Zola. - Bocs, Belinda, de azt hittem, hogy tegnap lezártuk a témát.

- Nos igen.... De közben gondolkoztam a dolgon, és arra jutottam, hogy szeretnék veled menni a Pruglenre.

- Mit? Hogy? - A csodálkozástól szinte elakadt Zola szava. - Ezt nem gondolhatod komolyan.

- Dehogynem. Mindent végiggondoltam. Egyrészt kíváncsi vagyok a Pruglenre, hiszen nem sok földi ember fordult meg még ott. Másrészt kíváncsi vagyok a szüleidre, a lakóhelyedre. Harmadrészt pedig 10 év múlva, amikor jelöltetem magamat a Szövetségbe, jól fog jönni, hogy a Pruglenen ismernek.

- Ezt mind értem, de... Jól tudod, hogy milyen veszélynek teszed ki magad.

- Csak bizonyos testrészemet - nevetett pajkosan Belinda. - De ha te elmesélsz mindent, és felkészítsz, akkor szerintem jelentősen csökkenteni lehet a hátsómra leselkedő veszélyt.

Zola grimaszolt, miközben a hallottakon töprengett. Belinda rendes lány, de alaposan el van kényeztetve - mint általában minden gazdag földi... Talán nem is ártana neki egy kis prugleni nevelés.

- Rendben van - jutott végül döntésre. - De van pár feltételem.

- Mik azok?

- Először is elmondok mindent, és a végső döntésedet azt követően hozd meg. Még van egy hetünk az űrhajó indulásáig. Felszállás előtt még meggondolhatod magad, de ha elindultunk, akkor végig kell csinálnod.

- Ez természetes.

- És meg kell ígérned, hogy bármi történik nálunk, az nem lesz hatással a barátságunkra.

- Ígérem. Az én döntésem lesz, és gondolom te nem fogsz ártani a popsimnak.

- Ebben az egyben biztos lehetsz - nevetett fel Belinda. - Akkor mit is kérdeztél? Hogy jelenleg ki az én felügyelőm?

- Igen.

- Selinek hívják, 22 éves és a barátom. Már 3 éve ő az én peiterem. Én ebben is tipikus prugleniként viselkedtem eddig, először volt a papám, majd amikor komolyabb lett a kapcsolatunk, akkor váltottam a barátomra.

- Bármikor lehet váltani másik felügyelőre? - kérdezte Belinda.

- Alapvetően igen, bár van egy megkötés, hogy azért ne cseréljük le másra minden fenekelés után - válaszolta Zola. - Egy naptári évben maximum 2 peitered lehet, vagyis egy adott évben egyszer változtathatsz.

Zola szembe fordult a barátnőjével, keresztbe ülve a padon.

- De kezdjük az elején, szerintem az lesz a legjobb. A Pruglenen 16 év a nagykorúság határa. Addig semmi különbség nincs a fiúk és lányok nevelésében. Amikor 16 éves lesz egy lány, akkor tartanak egy nagy családi ünnepséget a tiszteletére. Összegyűlik az összes rokon, közeli ismerősök, az egész olyan, mint egy lakodalom. A lány rengeteg ajándékot kap, nőies ruhákat, ékszereket, szépítkezési cuccokat, stb. Ekkor kapja meg a folletoját, ami egyben személyigazolványként is funkcionál. És ekkor kapja meg élete első fenekelését.

- Ez amolyan rituálé?

- Igen - bólintott Zola. - Ez az egyetlen alkalom, amikor ok nélkül fenekelést kaphat, úgy, hogy nem csinált semmi rosszat. Persze ez nem egy komoly, büntető fenekelés, inkább csak jelképes, jelzi, hogy felnőtt lett a lány, és most már rá is érvényesek a szabályok.

- És ki fenekeli el?

- Természetesen a felügyelője. Általában minden lány a papáját választja elsőnek, de nem kötelező, választhatna bárki mást is. Az ünnepség csúcspontja, amikor egy széket helyeznek a terem közepére, a lány felügyelője ünnepélyesen kitölti az első sort a folletóban, majd a térdére fekteti a lányt, felhajtja a szoknyáját és kioszt 16 fenekest. Közben minden vendég körbeállja őket, és mindenféle biztató, gratuláló megjegyzéseket tesznek.

- A fiúknak nincs hasonló felnőtté avatásuk?

- Nincs. Nekik a 16. szülinapjuk előtt el kell végezni egy 3 hónapos... mondjuk tanfolyamot.

- Meg kell tanulniuk, hogyan kell fenekelni? - kérdezte nevetve Belinda.

- Tulajdonképpen igen, bármennyire is furcsállod. A felügyelőknek nagyon oda kell figyelniük. Ne hidd, hogy olyan könnyű kiosztani a megfelelő büntetést, de úgy, hogy nem okozhatsz komolyabb sérülést. A fenekelésnek fájnia kell ahhoz, hogy a lány tanuljon belőle, de nem lehet durva. Az természetes, hogy akkor fáj, és piros lesz, meg ilyenek, de a legkomolyabb bünti után sem maradhat meg a nyom max. egy hétig. És persze meg kell tanulnia a szabályokat, milyen rosszalkodásokat kell büntetnie, minek mi a büntetési tétele, stb. A végén vizsgázniuk kell, és ha átmentek, akkor megkapják a felügyelői oklevelüket.

- És mi történik, ha egy férfi hibázik?

- Attól függ, milyen hibáról beszélünk. Ha törvényt sért, akkor természetesen bíróság elé kerül, ahol elsősorban pénzbüntetésre számíthat. Komolyabb esetben megvonják a felügyelői jogát, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy elveszíti a férfiúi pozícióját. Ez nálunk nagyon komoly büntetés, hidd el. Ettől már csak az a nagyobb, ha el kell hagynia a Pruglent, amolyan száműzetésféleképpen. Egy nőnek sokkal könnyebb a helyzete.

- Ezt te sem gondolod komolyan - csattant fel Belinda. - Egy nőt a legkisebb hiba miatt is bármikor elfenekelhetnek.

- Ez igaz, de az igazán komoly bűnök kivételével mi megússzuk ennyivel. Annál nincs nagyobb büntetés mint amikor valakitől megvonják a felügyelői jogot. Ez nem csak azt jelenti, hogy nem fenekelhet, attól sokkal több. Azzal a társadalom legaljára kerül, és onnan csak a legritkább esetben van visszaút. Hidd el, hogy lehetőségük lenne rá, ilyen esetben a férfiak is inkább választanák a legdurvább testi fenyítést...

- És ha felügyelőként hibázik?

- Ha felügyelőként hibázik, mondjuk nem bünteti meg a lányt megfelelően, vagy éppen túl durván teszi, akkor hibapontot kap. 10 hibapont után 1 évre felfüggesztik a felügyeleti jogát. És 10 pontot könnyű összeszedni, hiszen mondjuk egy túlzott büntetés akár 5 pontot is érhet. Ez annyival jobb helyzet, hogy a büntetés csak egy adott időre szól, így ezt követően ismét a társadalom elismert tagja lehet.

- Értem - mondta Belinda. - Érdekes. Akkor, ha megyek veled, nekem is kell majd egy felügyelő, igaz?

- Igen.

- És szerinted kit válasszak?

- Mivel te senkit sem ismersz a bolygón, így neked mindenki idegen lesz. Választhatsz egy hivatásos felügyelőt, akinek az az előnye, hogy teljesen személytelen. De egyben ez hátrány is tud lenni....

- Hogyhogy?

- Egy hivatásos kevésbé figyel oda rád, az érzéseidre. Mondok egy példát. Egy prugleni nő egyedül, a felügyelője nélkül csak úgy hagyhatja el a bolygót, ha egész idő alatt jegyzi magának a rosszalkodásait a füzetébe, és amikor hazatér, akkor megkapja a büntetését. Persze mivel ilyenkor elég sok idő telik el, és így sok fenekes gyűlik össze egyszerre, ezért jóval kisebb tételben számolnak, de azért így is eléggé kényelmetlen napok elé nézek. Ha egy hivatásos felügyelőm lenne, akkor ő csak azt nézné, hogy mennyit bírok ki egyszerre és minden nap sorra kiosztaná a maximális büntetést. A barátom azért egy kicsit elnézőbb lesz. Persze nem teheti meg, hogy nem osztja ki, ami jár, de azért oda tud figyelni. Mondjuk pl. először kézzel kezdi, hogy a popsim bemelegedjen, és csak azt követi a paddle, vagy nádpálca. És persze az is sokat számít, ha közben nem csak porolja a popsimat, hanem időnként meg is simogatja:)

- De ezt nem értem... Itt senki sem látott, hogy mit csináltál, és egyetlen prugleni sem tudná meg, hogy rosszalkodtál. Ennek ellenére feljegyeztél mindent a füzetedbe?

- Igen - mosolyodott el Zola. - Minket így neveltek. Valahogyan nem is érezném magamat jól, ha hazudnék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése