Pages

2006. november 12.

Szép asszonyok egy gazdag házban

Nincs mit csodálni azon, hogy Őszirózsa, miután kissé becsípett, és már délután lefeküdt aludni, másnap reggel korán ébredt. Még csak akkor hajnalodott, épp kukorékolni kezdett a kakas. Amint nyújtózkodva ásított, s hunyorogva kitekintett az oszladozó szürkületbe, váratlanul úrnőjének szobája felől elfojtott beszélgetésre lett figyelmes: Aranylótusz hangjától csalhatatlanul megkülönböztetett egy mély férfihangot is. Azután hallotta, amint kinyílik, majd becsapódik a hálószobaajtó, s hallotta a folyosón eltávolodó, lopakodó lépteket. Odaugrott az ablakhoz, és kikémlelt az udvarba. Még éppen jókor érkezett: észrevette, amint egy élénkpiros pokrócba burkolt idegen férfi, az udvaron átvágva, gyorsan kisurran a kapun. Jóllehet csak a hátát látta, termetéről és járásáról ítélve nem lehetett más, csakis a fiatal Csen.

"Szóval vőmurammal szeretkezik éjnek idején! Mások előtt pedig megjátssza az erénycsőszt! Micsoda szélhámos!"

Reggeli után azon nyomban leszaladt a nagy konyhába, és Ékkövecskét is beavatta a titokba. Ékkövecske elválaszthatatlan barátnője volt Tavasziszilvának, ezért sürgősen felkereste őt, hogy elmondja neki az Őszirózsától imént hallottakat. Tavasziszilva viszont máris jelentette Aranylótusznak.

- Szedje ráncba, úrnőm, azt a fecsegőt, mert még romlásba dönti önt a locsogásával - tanácsolta.

Az Ötödik megfogadta a tanácsot, odaparancsolta Őszirózsát, és maga elé térdepeltette.

- Már rég nem kaptál verést, ugye, te nyomorult féreg? - rontott rá Őszirózsára dühösen. - Úgy látszik, megint viszket a feneked, hiányzik neki a bot. Na, várj csak!

Ezzel fogta a nádpálcát, és saját kezűleg harmincat húzott a lányra.

Tavasziszilva kárörömmel nézte, s maga is szitkokkal árasztotta el társnőjét.

- Örülj, hogy ilyen könnyen megúsztad! Tulajdonképpen még további harmincat érdemelnél, de a szolgáktól, a nehéz bambuszbottal, hogy elmenjen a kedved a majommakogástól meg a kancanyerítéstől. A szolgálattal együtt jár a hallgatás. Végre te is megérthetnéd, átkozott pletykafészek!

S rásózott még egy további tucatot. Azután futni hagyta.

Őszirózsa nyögve-óbégatva a nagykonyhába vonszolta magát. Magában megfogadta, hogy egyszer még visszafizeti ezt a bánásmódot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése