Pages

2016. június 16.

Submission



Ádám kritikája


Submission – Behódolás-Engedelmesség

„Minden jó behódoltnak, meg kell tanulnia mi az önuralom!”

A BDSM már a szürke ötven árnyalata sikere előtt is jelen volt a televíziózásban. Igaz nem kapott akkora nyilvánosságot, de számos ismert sorozatban tűnt fel, mint főszereplő. A legjobb példa erre a Kés/alatt, a Dr. House vagy épp a Helyszínelők. De sajnos ezek a sorozatokban úgy állították be a dolgokat, mintha ezt a kultúra egy dekadensen perverz dolog lenne. Igaz, ezek inkább  bűnügyi vagy éppen drámai sorozatok voltak, így érthető a készítői hozzáállás a dologhoz, hiszen ahhoz, hogy a témában rejlő potenciált ki lehessen aknázni, kellett egy saját BDSM tematikájú sorozat. Szerencsére ezt most meg kaptuk.

A Submission minden előzmény és reklámozás került a képernyőre az amerikai Showtime kábelcsatornán. Szerintem kicsit tartottak a fogadtatástól és ezért nem tolták túl a marketinget.

A történet eléggé egyszerű: egy lányról szól, aki egy kisvárosba költözik, miután szakított az önelégült és önző barátjával, aki képtelen volt őt kielégíteni szexuálisan. Miután a lány elhagyta a pasit, leköltözik vidékre, egy régi barátnőjéhez. Innen kezd izgalmassá válni a story, mert a harmadik lakótárs bevezeti a gátlásoktól mentes szexuális kielégülés világába. Így ismerkedik meg a sorozat másik főszereplőjével, Elliottal, egy erotikus könyv rejtélyes írójával, aki a szadomazo világ végtelen lehetőségeivel ismerteti őt meg.

A főszereplő egy szexuálisan kielégítetlen nő, Ashlyn, aki keresi azt, ami addigi életéből hiányzott. A lány karaktere elsőre igazi félénk kiscicának tűnik, de ahogy haladunk előre a történetben, elő-elő kandikál az igazi kíváncsi természete. A rejtélyes domináns férfi megjelenése csak felgyorsítja ezt a folyamatot. Tapasztalatból tudom, hogy sok nő úgy vonzódik a titokzatos, rejtélyes és magabiztos férfiakhoz, mint éjjeli lepke a lámpa fényéhez. A sorozatban sincs másként, borítékolható a férfi sikere.

Skin Diamon által játszott karakter a férfi alárendeltje. Mellesleg Skin Diamond szerepeltetése nem meglepő, főleg hogy a hölgy egy elégé ismert felnőtt-filmes, de mellette számos televízióadásban is házigazda volt, amiben a BDSM volt a téma.

De visszatérve a történetre... Amikor belép Ashlyn a képbe, egy szerelmi háromszög alakul ki, amiben ő az egyetlen, aki nem boldog. Az elején Ashlyn kicsit úgy tűnt, hogy nem lesz könnyű préda a pasinak, de ahhoz képest körülbelül egy rész alatt úgy megfőzte a kis csajt, hogy aztán olyan puha lett, mint egy szivacs…és pont úgy is csöpögött. :P

Egyszóval a szereplők kiválasztása jónak mondható, bár azért egy kivételt éreztem. Ami nekem kicsit szúrta a szememet, az az egyik legfontosabb karakter színészi játéka. Valamilyen oknál fogva nehezen tudom elfogadni domináns férfinak Elliott-ot. Attól, hogy jól öltözködik, bőrkesztyűt húz, mikor elfenekeli a lányt, ettől még nem lesz valaki Dom. Amikor meglátom, nem az az első gondolatom, hogy hű micsoda alfa hím, inkább egyfajta érzelmi roncsnak érzem, akinek a múltjában van valami hatalmas dráma. Sokszor elégé nevetségesen hat, amikor megpróbál domináns viselkedést mutatni. Ahelyett, hogy szellemileg próbálna hatni, inkább erőltetésnek hat a dominanciára való próbálkozása. Persze megvan benne az érzelmi potenciál és ez lesz a drámai végjáték? Őszintén, a Titkárnőben látható Mr. Grey is összeszedettebbnek éreztem, pedig ő nagy harcban volt önön magával a film végéig.

Szerencsére a sorozat nem feketén-fehéren mutatja be a témát. Az erotikus jelenetek kellemesre sikerültek és nem az üresjáratok kitöltésére vannak benne a történetben.

Összefoglalva. Ami tetszett, hogy a sorozat nem a szürke ötven árnyalata által elkezdett vonalon folyt tovább. Ez egy plusz pont. A relatíve sok soft pornó jelenet annak is köszönhető, hogy a rendező (Harry Sparks) nem éppen a telenovellás iparból ruccant át. Ha kétségeink lennének a rendező múltjával kapcsolatban, akkor a fantázia jelenetekben látható Glamuros soft pornót képivilág egyből tisztába teszi a dolgot, hogy ez a rendező több pornót rendezett, mint játékfilmet. Lehet, hogy számos ponton nem tetszik a sorozat, de ha úgy nézzük, ez egy modern mese. Ha egy kezdő meg akar ismerkedni a BDSM világával, inkább ezzel kezdje, mint a szürke ötven árnyalatával.

A sorozat egy jó kiinduló pont arra, hogy mi is vár rá, amikor behódol…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése